9 oktober 2015

Raad donderdag 8 oktober 2015

Agendapunt 4

Voorzitter,

Een van de taken van de gemeenteraad is om t.o.v. de Stichting Wolderwijs erop toe te zien dat de taken structureel kunnen worden uitgevoerd met de beschikbare middelen.

Wat is structureel en welke zijn dan die beschikbare middelen?

De beschikbare middelen is het totaal aan baten, de rijksbijdrage etc, en dat is over 2014 € 7.9 miljoen.

De lasten waren in 2014 € 8.2 miljoen en dat geeft dan een verlies van ruim 2.5 ton.

Omdat de stichting gelukkig beschikt over een ruim eigen vermogen dat aan rente 63.000 opleverde, is het uiteindelijk verlies over 2014 net geen 200.000,-

Maar wel een verlies dat wordt gedekt uit een onttrekking van dat eigen vermogen, wat daardoor minder rente oplevert. En ook de gemeentelijke bruidsschat werd in 2014 voor het laatst uitgekeerd (59.000,-). Kortom, naar de toekomst terugvallende baten (de krimp speelt daar ook een rol in) waar toenemende kosten tegenover staan. Denk aan de meerjarenbegroting 2015-2018 die op 29 januari in deze raad aan de orde is geweest.

Voorzitter, wordt het geen tijd dat de Stichting Wolderwijs een plan gaat opstellen hoe zij denkt in de toekomst, structureel haar taken uit te voeren met de beschikbare middelen? De PvdA fractie vindt dat een essentieel onderdeel van toekomstige begrotingen. Uitgaven en inkomsten moeten in de toekomst in balans komen.

Wij kunnen wel instemmen met jaarverslag en jaarrekening 2014.
__

Agendapunt 5.

Voorzitter,

Het is niet voor niets dat ook mijn fractie heeft gevraagd dit punt opiniërend te bespreken. Het is TE belangrijk. Iedereen erkent de waarde van een goede opvang van kinderen van 0 tot 13 jaar in integrale kind centra. Maar op basis van de stukken, werden bij de PvdA de vraagtekens alleen maar groter.

Visiedocument en businessplan uit april en mei van dit jaar lijken niet bij het agendapunt te horen en zitten vol onduidelijkheden.

Wie is er nu eigenlijk opdrachtgever?

Het visiedocument is gemaakt in opdracht van Martijn Mulder die de opdracht heeft te komen tot een businessplan kinderopvang Wolderwijs, waarin een visie tot het komen tot Integrale Kind Centra geboden wordt.

Van wie Martijn Mulder die opdracht heeft gekregen staat nergens. De PvdA zou willen weten van wie die opdracht kwam. En vooral waarom!!!

Daarbij wordt aangetekend in het visiedocument dat een IKC iets anders is dan een brede school.

Het plan gaat over 4 IKC’s door Wolderwijs te ontwikkelen, dat hierdoor naast onderwijsinstelling ook maatschappelijk ondernemer wordt. Dan moet de Raad zich afvragen of dat een gewenste ontwikkeling is?

IKC’s vragen om een kritische massa. Wolderwijs kijkt naar de omzetcijfers van Doomijn en denkt, ondanks de krimp, hier wel aan te kunnen tippen omdat men 1 curriculum heeft voor 0 tot 13 jaar.

Voorwaarde is echter wel dat de gemeente het onroerend goed aanbiedt tegen schooltarieven, zij de subsidie voor VVE/PSZ aan Wolderwijs ter beschikking stelt en de inzet van de combifunctionaris en brede school coördinator.

Daarnaast wil Wolderwijs door de gemeente als kernpartner erkend worden.

Uit de beantwoording van onze technische vragen blijkt dat op 3 van deze 4 voorwaarden, door de gemeente, negatief is geantwoord. Maar nergens kunnen wij vinden hoe dat de plannen beïnvloedt.

Het visiedocument spreekt verder over; Door de ontwikkelingen worden de andere organisaties die op dat terrein acteren, in hun voortbestaan bedreigd. Zoals opvang, welzijn, PSZ-werk. Dat gaat leiden tot een nieuwe ordening in de markt. Een adequate afstemming is dus noodzakelijk. VCPOZD, Doomijn en Welzijn de Wolden zullen zich niet op voorhand bij de keuzes van Wolderwijs neerleggen.

Maar van een goede afstemming van genoemde organisaties blijkt niets.

Doel is in de toekomst dat onderwijs en kind-diensten vervagen en in elkaar overgaan. Maar eerder in het visiedocument staat nog dat een IKC iets anders is dan een brede school?

En ook de huidige Stichting Kindopvang is niet geschikt om IKC te worden door de verbinding met andere partijen. Dan moet de VCPOZD worden meegenomen en wezen en aard van de beide schoolbesturen zijn te verschillend en het onderscheidend vermogen zou verdwijnen.

Toch is dat in het raadsvoorstel het geval. De nieuwe Stichting Kindercentra Wolderwijs is een samenwerking van Wolderwijs, Stichting welzijn en de VCPOZD. De PvdA is benieuwd welke veranderingen er vanaf mei hebben plaatsgevonden dat wezen en aard van beide schoolbesturen nu WEL kunnen samenwerken tot één IKC-organisatie, opgericht op 1 juni 2015?

In de sterkte-zwakte analyse blijkt dat IKC van Wolderwijs een sterk marktaandeel heeft. Men doelt waarschijnlijk op het marktaandeel van het Openbaar Onderwijs. Maar dat is toch wat anders?

De kansen zitten in het behoud van organisatie en werkgelegenheid, maar dat geldt dan niet voor de andere IKC aanbieders die waarschijnlijk eenzelfde verlies gaan meemaken. De markt krimpt immers eerder dan dat die groeit.

Er is geen ondernemerservaring aanwezig, geen kennis van kind-diensten en er is geen opstart kapitaal. Voor dat laatste heeft IKC De Wolden bij de gemeente aangeklopt, over het oplossen van de andere zwakheden mist informatie of visie. De PvdA fractie wil hierover uitgebreid geïnformeerd worden, voordat er tot een eenmalige bijdrage van welk bedrag dan ook, beslist kan worden.

Kortom, veel ambities, weinig vaardigheden en geen geld. En dan ook nog actie en reactie in het maatschappelijke veld (genoemd op pagina 13)

Want Stichting Kinderopvang De Wolden wordt opgeheven.

Doomijn wordt actief bedreigd door deze nieuwe toetreder.

Ouders zullen moeten kiezen tussen Doomijn of Wolderwijs.

Maar al die veranderingen en spanningen leveren uiteindelijk voordeel op.

Dat voordeel wordt in geen van de stukken verder toegelicht. De PvdA fractie wil duidelijkheid over de voordelen om te kunnen beoordelen of het ons, ook zoveel waard is.

Ook al omdat Wolderwijs vanuit haar dominante marktaandeel haar ambities gaat waarmaken, waardoor er weinig ruimte overblijft voor andere actoren in het veld.

Deze raad moet zich dus gaan afvragen of zij wenst mee te werken aan een verdringing op de markt van IKC’s.

Waar komt de noodzaak eigenlijk vandaan?

Zijn de andere IKC-activiteiten in De Wolden van slechte kwaliteit?

Is er marktonderzoek gedaan?

Na een gesprek van ruim anderhalf uur met de heer Martijn Mulder is het mij nut en noodzaak, niet duidelijk geworden, noch de haast om het in augustus 2015 al uit te voeren.

Wel gaf de heer Mulder aan, dat visiedocument en businessplan waren achterhaald omdat er nu een stichting IKC is met Wolderwijs, VCPOZD en Welzijn De Wolden.

Voorzitter,

Dan wil mijn fractie graag een visiedocument én een businessplan op basis van die opzet. Daarnaast is het tevens goed om de rollen van de drie partners te kennen en hun inbreng, instrumenteel en financieel. Zo kan er tevens inzicht worden gegeven voor welk percentage de gemeente wordt uitgenodigd eenmalig bij te dragen.

Zonder genoemde informatie kan de raad, in onze ogen, geen goede afweging maken. Wij verwachten dan ook dat wij goed en actueel geïnformeerd zijn wanneer dit punt als besluitvormend terug komt op de agenda.
__

Agendapunt 6

Voorzitter,

Het was met de behandeling van de kadernota 2016 en bij de behandeling van de jaarstukken 2014 dat vele fracties waaronder de PvdA vroeg om het aantal PM posten te beperken. En met deze nota risicomanagement en weerstandsvermogen, gaat dat lukken.

Met een juiste een eenduidige inschatting van risico’s in financiële zin, en de kans waarop het kan gebeuren, kunnen we een betere inschatting maken of de gemeente er tegen opgewassen is.

De PvdA fractie is blij dat we deze zo snel kunnen vaststellen en gaat dus van harte akkoord.