24 mei 2016

PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk op werkbezoek in Elim en Hoogeveen

PvdA maakt zich sterk voor optimaal toegankelijk Hoogeveen

ELIM/HOOGEVEEN – PvdA Hoogeveen en De Wolden hebben maandag PvdA Tweede Kamerlid Otwin van Dijk in Elim en Hoogeveen ontvangen voor een werkbezoek. Van Dijk heeft zich het afgelopen jaar met groot succes ingezet voor mensen met een beperking. Zijn voorstel toegankelijkheid wettelijk als norm vast te leggen, behaalde een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Tijdens het werkbezoek zijn de WMO en langdurige zorg ook volop aan de orde geweest.

“Otwin van Dijk is een Tweede Kamerlid die enorm actief is geweest als het gaat om zorg in de breedste zin van het woord”, vertelt PvdA-fractievoorzitter Inge Oosting. Op de valreep hebben Hoogeveen en Elim nog kennis met hem kunnen maken. Afgelopen week werd bekend dat Van Dijk is voorgedragen als burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek. “Een toegankelijk en praktisch werkbezoek”, vervolgt Oosting. “Het heeft de PvdA Hoogeveen en De Wolden, maar ook de aanwezige organisaties als Plaatselijk Belang Elim, WMO-raad, gehandicaptenplatform en Inclusief  handvatten voor de toekomst gegeven.”

Actieve vrijwilligers in Elim

“We hebben er voor gekozen om Elim ook onderdeel van het werkbezoek te laten zijn. Vaak gaat alleen de aandacht uit naar de grotere plaatsen, terwijl juist de inrichting van zorg op een dorp zo belangrijk is.”

In Elim wordt op het gebied van zorg veel georganiseerd door vrijwilligers. Onder meer via de Smederijen hebben betrokken inwoners zich hiervoor ingespannen. Met Otwin van Dijk werd van gedachten gewisseld over hoe de zorg in de toekomst met ondersteuning van de gemeente nog beter kan worden ingericht. Peter Aalders gaf, als ambassadeur van Elim, een presentatie van het dorp in al z’n facetten.

“Bewustwording van iedereen”

“Voor toegankelijkheid zullen wij de komende tijd aandacht vragen in de gemeenteraad”, vertelt PvdA-raadslid Stan van Eck, “maar zeker ook buiten de raad. Een toegankelijke samenleving regel je niet alleen via een motie of beleidswijziging. Toegankelijkheid van de samenleving vraagt bewustwording van iedereen.”

Volgens Van Eck realiseren veel mensen het belang van toegankelijkheid pas als ze door bijvoorbeeld een gebroken been tijdelijk in een rolstoel zitten. “Dan merk je hoe moeilijk de toegang tot winkels, horeca, scholen en bedrijven kan zijn. Of kijk in het centrum van Hoogeveen eens kritisch hoeveel stoepborden en fietsen er staan op de geleidestrook voor mensen met een visuele handicap. Het zijn slechts enkele voorbeelden van ontoegankelijkheid waar mensen met een beperking dagelijks mee te maken hebben.”

Drenthe meest toegankelijk

Aansluitend aan het werkbezoek was er ’s avonds in Wijster een thema-avond over toegankelijkheid, georganiseerd door PvdA Drenthe. De provinciale partij heeft ten doel gesteld samen met de twaalf gemeentelijke PvdA-afdelingen Drenthe binnen drie jaar tot de meest toegankelijke provincie van Nederland te maken. “Wat ons betreft, doen we er in Hoogeveen nog een schepje bovenop”, besluiten Oosting en Van Eck.