Evaluatie integraal jeugdbeleid – 8 oktober 2015
Eerste termijn
Voorzitter,
We evalueren vanavond het jeugdbeleid van de afgelopen jaren, niet alleen lezen we positieve veranderingen. Dit wordt ook nog eens bevestigd door de cijfers van de GGD Drenthe.
Natuurlijk hoort hier de opmerking bij ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. En daarom is investeren in de gezondheid en welzijn van onze jeugd voor de PvdA een speerpunt waar mijn fractie graag iets voor over heeft.
We zien een afname van het aantal jongeren dat rookt en drinkt, de jeugd ontbijt meer en snackt en snoept minder.
Wat betreft het alcoholgebruik wordt er wel een afname geconstateerd, maar wat mijn fractie verontrustend vindt is dat 55% van de ouders het goed vindt dat hun kind alcohol drinkt! (12-18 jaar) (37% van de ouders van kinderen van 12 -15 jaar).
Bij de evaluatie van het alcohol- en ketenbeleid dat we dit voorjaar hebben behandeld bleek ook al hoe groot de invloed van ouders is op het alcoholgebruik van de jongeren.
Er zijn ook negatieve ontwikkelingen: er vindt meer cyberpesten plaats, er zijn meer zorgen bij jongeren over de thuissituatie en mógelijk wordt er meer drugs gebruikt door de jongeren.
Dit laatste wordt niet bevestigd uit de cijfers, maar door de jongerenwerkers in het veld. En dat moeten we serieus nemen.
Vragen van onze fractie inzake drugsgebruik:
Hebben we te maken met incidenten in de gemeente? Hoe vaak en waar? In welke vorm worden de drugs genomen? Welke neveneffecten zitten er aan het drugsgebruik vast, criminaliteit, seksueel misbruik, overlast enz. Wordt er ook gebruikt in keten, zoals uit de provinciale cijfers blijkt. Geldt dit ook voor De Wolden? Wordt er nu al gerichte actie door politie en stichting welzijn genomen of wordt er door de gemeente gehandhaafd.
We kunnen ons voorstellen dat deze vragen nu niet beantwoord kunnen worden door de portefeuillehouder, maar mijn fractie wil dat deze vragen ook worden meegenomen in een nader onderzoek.
Vraag:
Wanneer gaat u dit onderzoek laten uitvoeren? Wij gaan er vanuit dat u daarmee niet wacht tot de evaluatie over 2 jaar!
Zorgen om thuissituatie
Wat betreft de zorgen bij 27% van de jongeren over de thuissituatie is de PvdA van mening we als gemeente hier stevig op moeten investeren. Niet alleen in de jongeren die het treft, maar ook in de situatie thuis. Hier komen wat ons betreft de verschillende lijnen samen als we het over integrale aanpak hebben.
U noemt in de aanbevelingen dat u zich wilt blijven inzetten voor deze problematiek, maar hoe veel is die inzet waard? Hoe gaat u investeren in het voorkomen van verdere problematiek? Juist hierop investeren voorkomt in de toekomst de nodige problematiek.
Vragen:
Hoe gaat de portefeuillehouder dit aanpakken?
Jonge mantelzorgers
Al verschillende malen is gesproken over jonge mantelzorgers. De PvdA heeft in het debat over het jeugdzorgbeleid eind oktober 2014, de portefeuillehouder gevraagd of ze extra aandacht wil schenken aan jonge mantelzorgers. Het antwoord van de portefeuillehouder was dat dit zeker gebeurt.
En nu lezen we in het rapport van de GGD dat er 2% jonge mantelzorgers zijn in De Wolden ten opzichte van 5% gemiddeld in de hele provincie. Meer dan de helft van deze jonge mantelzorgers verleent mantelzorg van 4-5 keer tot 6-7 per week. Een zware belasting naast school en opgroeien. Uit allerlei onderzoeken weten we dat deze belasting ook tot allerlei problemen bij de jongere kan leiden. Iets wat we moeten voorkomen door mantelzorg bij kinderen en jongeren niet normaal te vinden en niet te accepteren.
Vragen:
– Hoe krijgt de portefeuillehouder zicht op alle jonge mantelzorgers in De Wolden?
– We missen een mantelzorg ondersteuningsaanbod voor jongeren in De Wolden: wanneer kunnen we dit beleid verwachten?
– Is er een relatie tussen de toegenomen zorgen over de thuissituatie door jongeren en het aantal jonge mantelzorgers?
Seksualiteit
De GGD heeft ook onderzoek gedaan naar het seksueel gedrag van jongeren. Het is schrikken als 13% zegt geen voorbehoedsmiddel te hebben gebruikt en 6% weet het niet meer.
Wij vinden dit thema ook voor de komende jaren van groot belang.
Vraag:
– Gaat de wethouder ook aandacht schenken aan het onderwerp seksualiteit bij jongeren?
U wilt het huidige jeugdbeleid continueren en op een aantal onderwerpen extra aandacht geven. De PvdA fractie vindt dat een goed idee. Niet een nieuw beleidsplan schrijven, maar doorgaan op dezelfde voet met extra aandacht voor een aantal onderwerpen. Daarmee voorkomen we onnodige investeringen.
Wel wil mijn fractie van u weten waarom dit preventieve jeugdbeleid doorloopt tot 2018, terwijl het Jeugdzorgbeleid doorloopt tot 2017?
Als we echt integraal beleid voor jeugd willen maken, dan stellen we voor dat er één beleidsplan wordt ontwikkeld vanaf 2017.
Vraag:
Kunt u dit toelichten? En is het samenvoegen voor u een optie?